2021/3. szám

Tartalom:

Jó hogy megjöttél, tavasz!
Fűzfa a kertben
Kecses elegancia
Érzékeny téltemető
A rózsa
A Bivaly Évének szerencsés virága Tájépítészet – tudomány és művészet
Kertek üveg alatt
Melegházak mindenkinek
Egy csésze kávé mellett
Az arabica és a robusta közötti különbségek
Tökéletes kombinációk
A hóvirág
Az első rovarok
Egy kert, két ötlet
Vendégszerető udvar
Vonzó kerítések
Tíz nagyszerű ötlet
Az olvasók írnak

 

Jó hogy jössz, Tavasz!

Sok, tavasszal virágzó gumós növény és bokor nagyon jól érzi magát a fák koronája alatt. Rendezzenek be „szigeteket” friss virágokból, ezeket egyaránt könnyű gondozni és megcsodálni

Virágszigetet szeretne? Tél után mindannyiunknak szükségünk van egy balzsamra a lélek számára. Nem is kell eltávolodnunk az otthonunktól ahhoz, hogy virágszigeteket tudjunk alkotni a kertünkben, a fák alatt. Ezt még a kis kertekben is meg lehet valósítani, ahol az összes ágyás tele van már. Mert, ne feledjük, mindig van hely a ház fája alatt.

Sok tavaszi növény szereti a még levéltelen fák és cserjék alatti ritkás árnyékot, így nagyon megfelelőek arra, hogy a töveiknél kapjanak helyet. Ezekben a hetekben nagyon jól mutat egy tavaszi rondó egy virágzó gyümölcsfa körül. A legtöbb gyümölcsfának szív alakú, vagy mély gyökerei vannak, ez azt jelenti, hogy kevés a főgyökér, s ezek erősen ágazódnak, főleg a végükön. Így ezek a helyek nagyon jó növekedési lehetőséget biztosítanak a bokrokból és gumós növényekből álló elrendezések számára. Kissé nehezebb berendezni a lapos gyökerű fák koronája alatti helyet. Ilyen például a nyírfa, vagy a legyezőlevelű juhar. Általában ezek a növények nemigen hagynak vizet más, kisebb növények számára.

A virágsziget berendezésére való legjobb időszak tavasztól őszig tart. Aki siet, most is elhelyezhet az ágyásban előtermesztett gumós növényeket: a bokrok számára a tavasz az ideális periódus. Ősszel a többi gumós növényt ültetik el. Előtte távolítsák el az összes gazt, de ne porhanyósítsák nagyon mélyen a földet, hogy ne sebezzék meg a gyökereket. A szakértők azt ajánlják, hogy szórjanak a szárak köré 2-5 cm humuszt, mely igen tápláló a növények számára. Amikor a virágokat ültetik, keressenek gyökerek nélküli helyeket. Egy kövekből, vagy fonott fűzfa hajtásokból készült kerítés nagyon jól érvényesíti a tavaszias oázist. Egy kis padról pedig, mely napos helyen található, megcsodálhatják az első tavaszi növényeket, melyek kiszínezik és életre keltik a kertet.


Termesztés a természetben vagy a laboratóriumban?

A megbízható növényfélék mellett, amelyekből stabil és megbízható fajták származnak, számos más hibrid fajta is létezik kifejezetten a biokertek számára. A rokon vonalak keresztezésével létrejött hibrid fajták (F1 hibridek) nagyra nőnek és gazdag termésük lesz, de csak az első generációban. Amennyiben a kertészek újra elvetnék az ezektől a növényektől származó magokat, az utódoknak teljesen más tulajdonságaik lesznek, mint az anyanövénynek. Időközben megjelentek a biotechnológiából származó tenyésztési módszerek, mint például a sejtfúzió. Viszont a bio kertészek a természetes eljárásokat részesítik előnyben. De a hagyományos vetőmagcégek is árulnak környezetbarát magokat, amelyekkel a kertészek tovább szaporíthatják növényeiket.


Zsenge levelek, enyhe ízű szárak: a spárgasaláta

Kínában a spárgasalátát vagy szársalátát már több mint ezer éve termesztik. A XIX. században minden saláták őse ideiglenesen megvetette a lábát Európában, ám nem sokkal később feledésbe merült. Az olyan spárgasaláta-fajtáknak, mint a 1885-ös ‘Cracoviensis’ vagy a ritkaságnak számító ‘Chinesische Keule’ kicsi a fejük és viszonylag gyorsan átesnek a rozetta fázison. Ezt követően a főszár nőni kezd és elérheti a 40 cm magasságot. A vetéstől a betakarításig körülbelül 12 hét telik el. Ebben az időszakban más leveles salátákhoz hasonlóan leszedhetjük a fiatal és enyhén keserű leveleket. De a legkedveltebbek mégis a vastagabb, húsos, enyhe ízű szárak. Tisztítsuk meg a héjtól, majd úgy készítsük el, mint a spárgát vagy a karalábét. Fontos, hogy addig fogyasszuk, míg a növény fiatal és zsenge. Az idős szárak elfásodnak és ízetlenek.


     

2021/2. szám

Tartalom:

A tavaszra várva
A cickafark
Egyszerű szaporítás
Felperzselt föld
A szobanövények gondozása
Elegáns tippek a pihenőhelyhez
A kávécserjétől a kávéházakig
A fagyöngy
A hóvirágok paradicsomában
Egy kert, két ötlet
Szép formák
Színes virágok a lakásban
Gyógymódok a másnaposságra

 

A cserjék metszése: praktikus trükk a cserepekhez

A cserjék metszése után sok kertész teszi fel a kérdést, hogyan kösse össze és szállítsa el a nagy halomba felgyűlt vékony és vastag ágakat és hajtásokat. Van erre egy egyszerű trükk. A metszésből visszamaradt ágakat vágjuk rövidebb darabokra egy fogóval vagy egy metsző ollóval és helyezzük egy nagyobb edénybe, mindaddig amíg az teljesen meg nem telik. Az ágakat középen kössük át egy madzaggal. Ezt követően az összekötözött ágakat emeljük ki az edényből, és így vigyük a kert sarkába, az autóhoz vagy a kerti hulladékot tároló helyre.

A fák és gyökérrendszereik

A lombkorona és a növekedési alakzat mellett a fákat gyökérzetük alapján is megkülönböztetjük. A tányérgyökérzetű fajták közé tartozik a nyír, a luc, a vöröstölgy, a fűz és a magnólia. A gyökerek behálózzák a talaj felső rétegeit, innen szívják fel a vizet, ezért nagyon érzékenyek a szárazságra. Ezeknek a fáknak a tövénél szőnyeget képező robusztus bokros növények nőhetnek, például borostyán, gyöngyvirág, díszcsalánok és egyes páfrányfajták. Szív formájú gyökere van a hársnak, a mogyorófának, az ámbrafának, a páfrányfenyőnek és a díszalmafáknak. Ezek a fajták jobban tűrik a tövüknél növő növényeket, például az árnyliliomot, a réti palástfüvet és a tavaszi kankalint. Sokkal nagyobb azoknak a cserjéknek a köre, amelyek a mélyen gyökerező fák mellett – tölgy, kőris, fenyő, galagonya – nőhetnek. Azt követően, hogy ezek a fák gyökeret vertek, a mély, jól kifejlett gyökérzetüknek köszönhetően sokkal stabilabbak és ellenállóbbak a szárazsággal szemben.


A cickafark

Könnyen gondozható, szereti a napot, kedveli a szárazságot és nemcsak bennünket, de számos hasznos rovart is boldogít hosszú virágzási idejével. Ez a vidám szépség jól mutat bármely kertben!

A hideg évszakban az ágyásokban jól mutatnak a száraz, fagyott növények. A szárak ellenállóak és nem kell levágni őket ősszel, hanem csak tavasszal, kevéssel a rügyezés előtt. Nyár elején, amikor kinyílnak a bimbók, a pillangók, a méhecskék és a hasznos legyecskék örvendeznek a nektárban gazdag virágoknak


1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23|24|25|26|27