2021/6. szám

Tartalom:

Egy nyerő csapat: sárga & szürke
Egy kert, két ötlet
Tó a kertben
9 ötlet a kerti nappalihoz Rododendronok
Utazás a kávéfogyasztás hagyományával rendelkező országokba
Függőleges kertek és azok számos előnye
Illatos rózsák mesés kombinációkban
Levendula
Díszhely a pompás bazsarózsának
Mennyország a földön
Zöld ékszer
Az olvasók írnak

 

Nyerő páros: A sárga és a szürke

Idén nagyon divatos e két szín kombinációja, ami lenyűgöz eleganciájával. Ötvözi a derűs optimizmust és a tiszta csendet: mi mást is kívánhatnánk nyáron?

A Pantone Color amerikai intézet több mint húsz éve hirdeti ki az év színét. 2021-ben a választás a nyugtató szürke (Ultimate Gray) és a napsárga (Illuminating) színpárosra esett.

Egyesek szeretik, mások utálják: vannak kertészek, akik kedvelik vidám és üdítő kinézetüket, mások szerint viszont a menyecskeszem és az aranyeső túlságosan rikító és cseppet sem elegáns. A sárga virágok igazi kihívásnak számítanak a kertben. Így a 2021-es év színpárosa tökéletesen kiegyensúlyozott: a nyugtató szürke (Ultimate Gray) és a napsárga (Illuminating) árnyalatokat egymás mellé helyezték, így lettek ez év irányzata. Lehet, hogy a sárga új kedvelőkre talál ebben az összeállításban, mert az nem csak a divatban, de a kertekben is csodákra képes.

A sárga virágok kellemes és diszkrét társra lelnek a szürkében. Az ürömnek például nagyon sok szép fajtája van. A bárányüröm, a fehér üröm (Artemisia absinthium) vagy más filigrán levelű ürömtípus jól mutat a sárga virágok között, mint amilyen a kutyatej vagy a csillagfürt. Klasszikus párt alkot a rózsa és a zsálya. A zsálya bolyhos levelei nagyon jól néznek ki például a ‘Sterntaler’ vagy a ‘Bienenweide Ivory’ rózsabokrok mellett.

Hogy milyen jól mutat a sárga és a szürke egymás mellett, azt számos növény bizonyítja. A szalmagyopár júliustól szeptemberig gyönyörködtet sárga virágaival és ezüstös levélzetével a napos és meleg helyeken. Az aranysárga pipitérnek (Anthemis marschalliana) és a hamvas cipruskának sárga viráguk és szürke levelük van. De a sárga levelű növények is jól mutatnak, mint például az árnyliliom és a sás. A színhatást kiemelhetjük vagy tompíthatjuk a hasonló árnyalatú kerti bútorokkal és kiegészítőkkel.


Hervadás után tisztítsuk meg az orgonát

Május végére minden orgona elhervad. Most jött el az ideje az elhervadt virágok eltávolításának, ezeket a virágfürt tövénél vágjuk le. Az alatta levő oldalhajtásokból fejlődnek ki a következő évben az új virágok. Ez érvényes a hagyományos orgonára és a képen is látható törpeorgona fajtára. Ezt elsősorban esztétikai szempontból érdemes megtenni, nem kötelező elvégezni, de tény, hogy az enyhe metszés serkenti az oldalhajtások kialakulását. Tanács: távolítsunk el minden harmadik virágfürtöt az alsóbb ágakról és belülről, így elkerülhetjük a cserje kopaszodását.


Most ültessünk dáliákat

Mindegy, hogy a dáliákat frissen vásároltuk vagy a pincéből hozzuk fel, a növényt május közepétől ültessük az ágyásokba. Az éjszakai fagyok veszélye elmúlt. A virághagymákat körülbelül 5 cm mélyre ültessük. Eleinte óvjuk az új leveleket és hajtásokat a hidegtől és főként a csigáktól! A dáliáknak kiválasztott hely legyen napos és szélvédett, a talaj pedig legyen vízáteresztő. Ha egy kis komposztot is keverünk az ágyás földjébe, akkor a növényeknek elegendő tápanyag áll majd a rendelkezésükre.

Ha van előnevelt dáliánk a melegházban, várjunk a kiültetéssel legalább május közepéig. Ezek a növények általában érzékenyebbek és egyáltalán nem bírják a hideget.

A rovarok a szimpla virágú dáliákat kedvelik, mint amilyen például a ‘Bishop of Llandaff’ fajta


     

2021/5. szám

Tartalom:

A romantikus kertek varázsa
Egy kert, két ötlet
Kávérituálék és feldolgozási eljárások
Menyasszonyi csokrok
A magasban!
A szabad ég alatt
Trendek a szobanövények kiválasztásában
Jótékony kérgek
Lepkéknek és méheknek való virágok
A nárcisz
Virágzó mennyország
Miniatűr varázs
Egy zöld lakás
Kikapcsolódás és felüdülés
Színesek és finomak
Az olvasók írnak

 

A romantikus kertek varázsa

A romantikus kertek varázsa

Egy illatos csipkebogyó bokor hosszú hajtásai könnyedén támaszkodnak a régi kerítés deszkáira; egy őrölt fakéreggel kialakított, hosszú cserjékkel körülvett sétány kígyózik a holdviola, gyűszűvirág és harangláb ágyások között. A lágy moha, mely beburkol egy követ, simogatásra hívogat.

Egy ilyen kert vígasztal és minden érzéküket ellazítja. S mivel a gondozás kevesebb erőfeszítéssel jár, mint más stílusok esetén, marad idejük örülni a romantikus térnek. Amikor berendezik az ágyásokat, nyugodtan merítsenek ihletet a természetből, hagyják szabadon. Sok bokor magától szaporodik, új, vonzó kompozíciókat alkotva. Harangláb és gyűszűvirág mellett a romantikus kertekben harangvirág, palástfű, völgycsillag, gólyaorr is nő.

A kúszórózsák nem hiányozhatnak egy romantikus kertből. Május végétől ezek az elegáns növények kinyitják sok, olykor illatos virágaikat.

A rambler rózsák fel tudnak kúszni például egy öreg fa göcsörtös törzsére, különös varázst kölcsönözve neki. Egyúttal jól mutatnak amikor egy kerti házikó homlokzatát és tetejének nagy részét befedik. A virágszőnyeg mesébe illő hangulatot teremt. A legjobb, ha a közelben egy kis relaxáló helyet rendeznek be, hogy kiélvezhessék a felejthetetlen virágvarázst.


Fontos májusban

Most jött el az ideje a gyeplazításnak
Metsszük meg a rózsákat, majd jöhet az első adag műtrágya
Tartsuk kordában a gyomnövényeket
A hóvirágot és a téltemetőt a hervadásuk után ássuk ki és válasszuk szét
Ültessünk dália és kardvirág hagymákat
Alakítsunk ki egy virágos rétet


Válasszuk szét a bokrokat!

A növények már a helyükön vannak és újra kirügyeztek. A bokrokat szét kell választanunk, mielőtt növekedésnek indulnának. A nyáron és ősszel virágzó bokrok esetében, mint amilyen a varjúháj, az őszirózsa, a kúpvirág és a napfényvirág, ezt a műveletet a legjobb tavasszal elvégezni. A gyorsan növő példányoknál elegendő, ha néhány oldalsó ágat eltávolítunk. Ha fiatal növényeket szeretnénk, akkor ássuk ki az anyanövényt, és egy ásóval válasszuk szét egyenlő részekre, majd ezeket ültessük a kívánt helyekre. Ugyanez érvényes a nem virágzó bokrokra és díszfüvekre is. A tavasszal virágzó bokrok szétválasztását, például a kökörcsinét, a nefelejcsét és a szegfűét, hervadás után végezzük el.


     

2021/3. szám

Tartalom:

Jó hogy megjöttél, tavasz!
Fűzfa a kertben
Kecses elegancia
Érzékeny téltemető
A rózsa
A Bivaly Évének szerencsés virága Tájépítészet – tudomány és művészet
Kertek üveg alatt
Melegházak mindenkinek
Egy csésze kávé mellett
Az arabica és a robusta közötti különbségek
Tökéletes kombinációk
A hóvirág
Az első rovarok
Egy kert, két ötlet
Vendégszerető udvar
Vonzó kerítések
Tíz nagyszerű ötlet
Az olvasók írnak

 

Jó hogy jössz, Tavasz!

Sok, tavasszal virágzó gumós növény és bokor nagyon jól érzi magát a fák koronája alatt. Rendezzenek be „szigeteket” friss virágokból, ezeket egyaránt könnyű gondozni és megcsodálni

Virágszigetet szeretne? Tél után mindannyiunknak szükségünk van egy balzsamra a lélek számára. Nem is kell eltávolodnunk az otthonunktól ahhoz, hogy virágszigeteket tudjunk alkotni a kertünkben, a fák alatt. Ezt még a kis kertekben is meg lehet valósítani, ahol az összes ágyás tele van már. Mert, ne feledjük, mindig van hely a ház fája alatt.

Sok tavaszi növény szereti a még levéltelen fák és cserjék alatti ritkás árnyékot, így nagyon megfelelőek arra, hogy a töveiknél kapjanak helyet. Ezekben a hetekben nagyon jól mutat egy tavaszi rondó egy virágzó gyümölcsfa körül. A legtöbb gyümölcsfának szív alakú, vagy mély gyökerei vannak, ez azt jelenti, hogy kevés a főgyökér, s ezek erősen ágazódnak, főleg a végükön. Így ezek a helyek nagyon jó növekedési lehetőséget biztosítanak a bokrokból és gumós növényekből álló elrendezések számára. Kissé nehezebb berendezni a lapos gyökerű fák koronája alatti helyet. Ilyen például a nyírfa, vagy a legyezőlevelű juhar. Általában ezek a növények nemigen hagynak vizet más, kisebb növények számára.

A virágsziget berendezésére való legjobb időszak tavasztól őszig tart. Aki siet, most is elhelyezhet az ágyásban előtermesztett gumós növényeket: a bokrok számára a tavasz az ideális periódus. Ősszel a többi gumós növényt ültetik el. Előtte távolítsák el az összes gazt, de ne porhanyósítsák nagyon mélyen a földet, hogy ne sebezzék meg a gyökereket. A szakértők azt ajánlják, hogy szórjanak a szárak köré 2-5 cm humuszt, mely igen tápláló a növények számára. Amikor a virágokat ültetik, keressenek gyökerek nélküli helyeket. Egy kövekből, vagy fonott fűzfa hajtásokból készült kerítés nagyon jól érvényesíti a tavaszias oázist. Egy kis padról pedig, mely napos helyen található, megcsodálhatják az első tavaszi növényeket, melyek kiszínezik és életre keltik a kertet.


Termesztés a természetben vagy a laboratóriumban?

A megbízható növényfélék mellett, amelyekből stabil és megbízható fajták származnak, számos más hibrid fajta is létezik kifejezetten a biokertek számára. A rokon vonalak keresztezésével létrejött hibrid fajták (F1 hibridek) nagyra nőnek és gazdag termésük lesz, de csak az első generációban. Amennyiben a kertészek újra elvetnék az ezektől a növényektől származó magokat, az utódoknak teljesen más tulajdonságaik lesznek, mint az anyanövénynek. Időközben megjelentek a biotechnológiából származó tenyésztési módszerek, mint például a sejtfúzió. Viszont a bio kertészek a természetes eljárásokat részesítik előnyben. De a hagyományos vetőmagcégek is árulnak környezetbarát magokat, amelyekkel a kertészek tovább szaporíthatják növényeiket.


Zsenge levelek, enyhe ízű szárak: a spárgasaláta

Kínában a spárgasalátát vagy szársalátát már több mint ezer éve termesztik. A XIX. században minden saláták őse ideiglenesen megvetette a lábát Európában, ám nem sokkal később feledésbe merült. Az olyan spárgasaláta-fajtáknak, mint a 1885-ös ‘Cracoviensis’ vagy a ritkaságnak számító ‘Chinesische Keule’ kicsi a fejük és viszonylag gyorsan átesnek a rozetta fázison. Ezt követően a főszár nőni kezd és elérheti a 40 cm magasságot. A vetéstől a betakarításig körülbelül 12 hét telik el. Ebben az időszakban más leveles salátákhoz hasonlóan leszedhetjük a fiatal és enyhén keserű leveleket. De a legkedveltebbek mégis a vastagabb, húsos, enyhe ízű szárak. Tisztítsuk meg a héjtól, majd úgy készítsük el, mint a spárgát vagy a karalábét. Fontos, hogy addig fogyasszuk, míg a növény fiatal és zsenge. Az idős szárak elfásodnak és ízetlenek.


     

2021/2. szám

Tartalom:

A tavaszra várva
A cickafark
Egyszerű szaporítás
Felperzselt föld
A szobanövények gondozása
Elegáns tippek a pihenőhelyhez
A kávécserjétől a kávéházakig
A fagyöngy
A hóvirágok paradicsomában
Egy kert, két ötlet
Szép formák
Színes virágok a lakásban
Gyógymódok a másnaposságra

 

A cserjék metszése: praktikus trükk a cserepekhez

A cserjék metszése után sok kertész teszi fel a kérdést, hogyan kösse össze és szállítsa el a nagy halomba felgyűlt vékony és vastag ágakat és hajtásokat. Van erre egy egyszerű trükk. A metszésből visszamaradt ágakat vágjuk rövidebb darabokra egy fogóval vagy egy metsző ollóval és helyezzük egy nagyobb edénybe, mindaddig amíg az teljesen meg nem telik. Az ágakat középen kössük át egy madzaggal. Ezt követően az összekötözött ágakat emeljük ki az edényből, és így vigyük a kert sarkába, az autóhoz vagy a kerti hulladékot tároló helyre.

A fák és gyökérrendszereik

A lombkorona és a növekedési alakzat mellett a fákat gyökérzetük alapján is megkülönböztetjük. A tányérgyökérzetű fajták közé tartozik a nyír, a luc, a vöröstölgy, a fűz és a magnólia. A gyökerek behálózzák a talaj felső rétegeit, innen szívják fel a vizet, ezért nagyon érzékenyek a szárazságra. Ezeknek a fáknak a tövénél szőnyeget képező robusztus bokros növények nőhetnek, például borostyán, gyöngyvirág, díszcsalánok és egyes páfrányfajták. Szív formájú gyökere van a hársnak, a mogyorófának, az ámbrafának, a páfrányfenyőnek és a díszalmafáknak. Ezek a fajták jobban tűrik a tövüknél növő növényeket, például az árnyliliomot, a réti palástfüvet és a tavaszi kankalint. Sokkal nagyobb azoknak a cserjéknek a köre, amelyek a mélyen gyökerező fák mellett – tölgy, kőris, fenyő, galagonya – nőhetnek. Azt követően, hogy ezek a fák gyökeret vertek, a mély, jól kifejlett gyökérzetüknek köszönhetően sokkal stabilabbak és ellenállóbbak a szárazsággal szemben.


A cickafark

Könnyen gondozható, szereti a napot, kedveli a szárazságot és nemcsak bennünket, de számos hasznos rovart is boldogít hosszú virágzási idejével. Ez a vidám szépség jól mutat bármely kertben!

A hideg évszakban az ágyásokban jól mutatnak a száraz, fagyott növények. A szárak ellenállóak és nem kell levágni őket ősszel, hanem csak tavasszal, kevéssel a rügyezés előtt. Nyár elején, amikor kinyílnak a bimbók, a pillangók, a méhecskék és a hasznos legyecskék örvendeznek a nektárban gazdag virágoknak


1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23

24|25|26|27