2020/12. szám

Tartalom:

Egy kert, két ötlet
Időtálló anyagok
Dió, mogyoró, mandula
Téli virágok
Ízletes körték a kertből
Előzzük meg a megfázást
Zero waste: a száraz virágok divatja
Védve a fagytól, széltől és a naptól
Apró mesterművek
Egy gyönyürű falusi nyár
Indián banán
Praktikus útmutató
A növények története: a mikulásvirág
A következő számból

 

Téli virágok
A varázslatos hunyor

Mikor a kertészeti idény a végéhez közeledik, nem kell szomorkodnunk: most kezdenek el virágozni a különböző hunyorfajták (Helleborus) az ágyásokban és cserepekben

A kertészek már a legrégibb időktől fogva kedvelik a fekete hunyor (H. niger) fehér virágait. A korai fajták már novembertől vagy december elejétől virágoznak. Az őshonos hunyor és a mediterrán Helleborusok keresztezéséből származó új fajtáknak köszönhetően a hobbikertészek most válogathatnak a különböző színű virágok között.

A hunyort könnyű gondozni, továbbá fagytűrő lévén bármilyen kertbe remekül illeszkedik és jól mutat a korai hagymás növények mellett, mint amilyen a hóvirág (Galanthus), a téltemető (Eranthis hyemalis) és a kislevelű ciklámen (Cyclamen coum), valamint szép a díszfüvek társaságában is, mint amilyen a sás (Carex). A hunyor cserépben jól mutat egyedül, de néhány dekoratív levelű bokros növény vagy gyümölcstermő törpecserje mellett is.

Az örökzöld bokroknak a legmegfelelőbb a télen napos, nyáron árnyékos hely. A hunyor sokáig elél fellazított, humuszban és tápanyagokban gazdag talajban. A legkedvezőbb ültetési időszak szeptembertől decemberig tart, mielőtt a talaj megfagyna. Öntözzük rendszeresen a növényt, mivel nem szereti sem a szárazságot, sem az állott nedvességet. Ha cserépbe ültetjük a hunyort, akkor csak nagyon jó minőségű termőföldet használjunk.

A hunyor rózsaszín, lila, krémszínű, fehér és különböző árnyalatú zöld virágaival kápráztat el. A növény a legtöbb kert talajában jól érzi magát, de szükségük van elegendő helyre. Egyes hunyorfajták elérhetik az 50 cm magasságot is, a mediterrán fajták pedig egész évben a napfényben lehetnek. Az első virágok novemberben jelennek meg. A piros és kétszínű fajták gyakoriak az „Ice N’ Roses“ szériában, ami az őszi és a tavaszi hunyor kereszteződéséből származik. A nagy virágok a levelek felett jelennek meg, és elhervadásuk után is szépen mutatnak. Ennek a szériának a fajtái ellenállóak a betegségekkel szemben ugyanúgy, mint a „Helleborus Gold Collection“ széria sok virágot hozó fajtái, amelyeket csak szakosodott virágboltokban találhatunk meg. Tehát a tél nyugodtan jöhet, az ágyásokban és a cserepekben mindig virágzik majd valami!


A mandula héja kemény, de a belseje édes

Isten diókat adott nekünk, de nekünk kell feltörnünk őket, tartja egy régi közmondás. A diók közvetlenül azután a legízletesebbek, hogy feltörtük a héjukat. Ha meg akarják őrizni a diókat, hagyják őket a héjukban. Csak akkor törjék fel, amikor szükség van a dióbélre. Az üzletekben árult, hamar avasodó dióktól eltérően, az egész diókat 8-12 hónapig is őrizhetjük hűvös és száraz helyen, anélkül,hogy elveszítenék tulajdonságaikat.

A diófák magányosak és szépek és az évek során gyönyörű koronájuk lesz. Még a kerti fajták, mint például a ‘Mars’ is 8 m magasságot ér el. A diófák rázását a szélre kell bízni. De utána ne hagyják a diókat nedves fűben, hanem gyűjtsék össze őket naponta! Fontos: amikor a zöld burkot eltávolítják, viseljenek kesztyűt, másképp megfesti a kezüket és a foltokat nehéz eltávolítani. A diókat fel lehet törni diótörővel, de pontosabban dolgozhatunk egy kis késsel, vagy egy csavarhúzóval. Ne dobják el a héjakat! Sokféle dekoráció készíthető belőlük.

A manduláknak sok melegre van szükségük ahhoz hogy megérjenek. Számukra kevésbé előnyös helyeken válasszanak későn virágzó fajtákat, mint például az ‘Amanda’. Tanács: ha a mandulát cserje és nem fa formájában termesztik, a fagy által megtámadott ágakat nagyon könnyű helyettesíteni a friss hajtásokkal. Akárcsak a diók esetében, a gyümölcsöket nem kell verni ahhoz, hogy leessenek az ágakról. De meg lehet jól rázni a cserjét, vagy ki lehet várni, míg a mandulák maguktól lehullanak! A mandulákat nehéz feltörni. A legjobb, ha egy kis harapófogót használnak.

A mogyoró szeptembertől érik. Az üres gyümölcsöket, melyeken apró lyukak láthatók, a specifikus kártevő támadta meg. De még ha nem is kóstolhatók, ezek a mogyorók is felhasználhatók különböző dekoratív tárgyak készítésére.


Szőnyeget formáló kis bokrok

Ha kertünkben több árnyékos, nehezen kialakítható, nem esztétikus sarok van, akkor ezekre a helyekre szőnyeget formáló kis bokrokat helyezhetünk. De nem könnyű kiválasztani a megfelelő fajtákat. Alapvetően olyan növényekre van szükség, amelyek szépen fejlődnek és nem igényelnek sok gondozást. A szőnyeget alkotó bokrok tökéletesen megfelelnek ezeknek a feltételeknek, mert hosszú életűek, fagytűrők és rövid idő alatt zölddé varázsolják a tereket. Ha ezeket a növényeket a szokásosnál közelebb ültetjük egymás mellé, akkor hamar szép zöld szőnyeget képeznek. A bokrokat fajtától függően díszíthetjük virágokkal (virginiai aranykosárka, borsos varjúháj, meténg) , gyümölcsökkel (himalájai madárbirs) vagy díszlevelekkel (gólyaorr, püspöksüveg).


     

2020/11. szám

Tartalom:

A szezon meleg árnyalalta
Egy kert, két ötlet
Szép formák
Remek kezdet
Gyógyhatású mérgező növények
Feng shui elemzés
Díszalmafák
Álomszép krizantémok
Friss retek
Hagyományos gyógymódok
Pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas hely
Gyűjteménybe való virágok
Praktikus útmutató
A növények története: krizantémok
A következő számból

 

A terrakotta titka

Ezekben a hetekben a természet a legszebb színű levelekkel, gyümölcsökkel és virágokkal ajándékoz meg, jótékony oázissá változtatva a kertet

Sült agyagot jelent szó szerint az olasz „terra cotta” kifejezés, mely a pirosas, vagy sárgás agyagból létrehozott, nagyon magas hőmérsékleten kiégetett edényeket, cserepeket és virágedényeket jelöli. Ezt a több ezer éves mesterséget még mindig tanítják Olaszországban, hagyományszerűen. Nagyon népszerűek az Imprunetából származó cserepek, mivel az ottani, vasban gazdag agyag garantálja a minőséget és a faggyal szembeni ellenállást.

Kint csökkennek a hőmérsékletek, de egyes kertek kellemes és meleg hangulatot árasztanak. Titkuk: A csodás őszi színezetű cserjék és gyümölcsök, valamint a későn virágzó bokrok és éves növények, melyek ragyogó narancssárga, sárga és piros színekben pompáznak.

A Dél színeinek hívják és a toscanai agyag pirosasbarna színére emlékeztetnek, melyből a terrakotta készül, de a sárga és piros pigmentekre is, melyeket egykor csak Sienában állítottak elő és melyek mind a mai napig rányomták bélyegüket sok olasz város kinézetére

A szép őszi színezetű cserjék meghatározóak a kertben ebben az időszakban, már csak a méretük miatt is. Nagyon vonzó a csodamogyoró, a különféle fajtájú juhar és homoktövis, a japáncseresznye, a Parrotia és a vadkörte. Vannak viszont olyan bokrok is, melyek színes leveleikkel keltenek hatást, főleg a sokféle tűzgyöngyvirág (Heuchera). Jól mutatnak nem csak az ágyás szélén, de cserepekben és virágládákban is, a teraszon, vagy az erkélyen.

A pihenőhelyen hasznosak a cserepekben lévő krizantémok is, melyek több héten át virágzanak. Tanács: a több évi, faggyal szemben ellenálló krizantémoktól eltérően (melyek Chrysanthemum-Indicum hibridek), a cserepes krizantémokat fólia segítségével kell óvni, mihelyt éjjeli fagyok ígérkeznek. A meleg-narancssárga, kényelmes kiegészítők otthonosabbá teszik a teraszt. A puha párnák és takarók szépek, de hasznosak is, mivel lehetővé teszik, hogy egy szép, szabad ég alatti délutánt töltsenek el szezon végén.


Kicsi őszirózsa virágok, maximális hatás

A törpe őszirózsát (Aster dumosus) úgy termesztik, hogy tömött maradjon. Nem minden későn virágzó növény bír ezzel a tulajdonsággal, még ha a kertészetekben kicsi, aranyos növényeknek látszanak is. Általában a kopasz őszirózsával (Aster novi-belgii) találkozhatunk, amit speciális anyagokkal kezeltek. Egy szezon erejéig kitűnően mutat a virágtartóban. De ha a kertbe ültetjük el a bokrot, amint az az alábbi fotón is látszik, akkor a kezeletlen növény sokkal többet fog nőni a következő évben. Ugyanez érvényes sok cserépben árult krizantémra is. Ilyen esetben gyönyörű csokorra valókat vághatunk a virágokból és vázába tehetjük. Vagy megvárhatjuk, míg elhervadnak a virágok és ezeket az óriásokat elültethetjük a háttérbe.


Ősszel válasszuk szét a bokrokat

Most jött el az ideje a tavaszi és nyári bokrok szétválasztásának, ha szeretnénk, hogy a százszorszépek visszanyerjék vitalitásukat, vagy ha korlátozni akarjuk a réti palástfű növekedését, esetleg fiatal növényeket szeretnénk nyerni, mint amilyen ez a képen látható sásliliom. A bokrokat leggyorsabban ásóval áshatjuk ki és választhatjuk szét. Egy másik lehetőség, ha két vasvillát helyezünk a kiásott növény közepébe, majd kétfelé húzzuk a villákat. Így könnyen szétválaszthatjuk a gyökeret anélkül, hogy megsértenénk azt, majd pedig további részekre bonthatjuk. Ezeket metsszük meg, helyezzük a kívánt helyre, öntözzük meg bőségesen és eleinte tartsuk nedvesen, főleg, ha nagyon száraz az ősz.


     

2020/10. szám

Tartalom:

Tüzes kert
Egy kert – két ötlet
Elegáns kecsesség
Feng shui: az 5 elem
Diszkrét szépség
Nyárvégi ötletek
Gömbölyű alkotások
Kozmetikumok növényekből
Egy csodás hely lazításra
„Namba Park” – megoldások egy zöld városhoz
Elképesztő sokszínűség
Felséges gyümölcsök kéznél
Kert-klub
Praktikus útmutató
A növények története: büdöskék
A következő számból

 

Diszkrét szépség

Mivel hosszú a virágzási időszaka, jó szárazságtűrő és nagyon jól lehet más virágokkal is társítani, mindezek miatt az évelő őszirózsát minden kertész nagyon kedveli

A faméhek 25 mm hosszúak és kékes a szárnyuk. Az enyhe klímájú régiókban márciustól kezdve októberig zümmögnek a kertben és az elkorhadt fák üregeiben készítenek szállást maguknak.

Ha létezne egy lista a legjobb virágokról, a szakemberek bizonyára a tarka kalimeriszt (Kalimeris incisa) is ide sorolnák. Első ránézésre nem biztos, hogy észrevehetjük, hogy melyek a növény remek tulajdonságai, de ha elültetjük a kertünkbe, akkor rögtön rájövünk, miről is van szó. A növény júniusban nyitja ki első bimbóit, ezt követően már szünet nélkül virágzik júliusban és augusztusban. Egyes fajták esetében a kertészek csak a fejüket vakarva találgatják szeptemberben, hogy vajon ez a virág elhervad-e valaha is. A tarka levelű Kalimeris yomena ‘Shogun’ virágzási időszaka csak októberben ér véget, bár igaz, ez kivételesen augusztusban kezdődik el. Ezt megelőzően a növény tarka, sárga szélű leveleivel díszíti az ágyást.

A növény igazi ereje abban áll, hogy képes ellenállni a szárazság forró időszakainak és a következő évben újra kihajt, mintha mi sem történt volna. A ‘Blue Star’ fajta a félárnyékos száraz területek bezöldítéséhez ajánlott. Továbbá a kalimerisz sok méhet vonz és tökéletesen illeszkedik szinte bármilyen elrendezésbe. A csigák óvakodnak ettől a növénytől, és a gyakori megbetegedések, például a lisztharmat is szinte teljesen elkerülik.

A kicsi és szép virágok nagyon jól mutatnak az ánizs izsóp, a réti füzény és a porcsinkeserűfű gyertya alakú virágai között. Nagyon egyedi kontrasztot teremthetünk a sásliliomok nagy virágai és a lila kasvirágok között. Szép társnövény lehet a piros dália is. Kipróbálhatunk új kombinációkat is, hiszen a közepes méretű, tömött és igénytelen bokrok jól illenek bármelyik elrendezésbe, amelyeknek gazdag, vidám és könnyed megjelenést biztosítanak.


Egy ágyás a méheknek és a lepkéknek

Van egy kis, 2,5 x 0,8 méteres szabad kertrészünk? Akkor alakítsuk át méheknek szánt ágyássá. A harmonizáló színek elkápráztatják a szemet, a rovarok pedig bő táplálékhoz jutnak.

Ahhoz, hogy az ágyás minél szebbnek tűnjön, az összes felhasznált növényt virágzási időszakban ábrázoltuk. Ha azt akarjuk, hogy mindig halljuk a méhek zümmögését, ültessünk rózsaszínes-lilás virágú 1. fűzéres díszcsorbát (Liatris spicata, virágzási időszak: július-szeptember, magasság: 80 cm, 2 darab). Krémsárga színű, aranyozott közepű virágai vannak a 2. festő pipitérnek (Anthemis tinctoria ‘Sauce Hollandaise’, virágzási időszak: június-szeptember, magasság: 70 cm, 1 darab). 3. A ‘Pink Star’ őszirózsa (Aster pringlei, virágzási időszak: szeptember-október, magasság: 1 m, egy darab) ragyog, mint a Nap. 4. A csalánlevelű harangvirág (Campanula trachelium, virágzási időszak: július-augusztus, magasság: 80 cm, 1 darab) az erdőkben őshonos. A 5. bíbor kasvirág (Echinacea purpurea ‘Magnus-Superior’, virágzási időszak: július-szeptember, magasság: 80 cm, 1 darab) markáns virágaival nyűgöz le. Fehér virágaival és friss illatával bűvöl el a 6. mirigyes pereszlény (Calamintha nepeta ‘Triumphator’, virágzási időszak: augusztus-október, magasság: 30 cm, 2 darab). Ugyanilyen egyenes a 7. ligeti zsálya (Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’, virágzási időszak: június-július, magasság: 50 cm, 1darab) lila árnyalatú virágkalászai. A szakemberek a rovarok őszi táplálékforrásaként a 8. kárpáti varjúhájat (Sedum telephium ‘Herbstfreude’, virágzási időszak: szeptember-október, magasság: 50 cm, 1 darab) ajánlják. A 9. ráncoslevelű gólyaorr (Geranium renardii ‘Terre Franche’, virágzási időszak: május-június, magasság: 45 cm, 1darab) elragadó, finom erezetű, lilás árnyalatú virágai a levélzet felett libegnek. A méheknek, dongóknak és lepkéknek köszönhetően a 10. vajszínű ökörszem (Scabiosa ochroleuca ‘Moon Dance’, virágzási időszak: július-szeptember, magasság: 40 cm, 1 darab) magától szaporodik magról.


Zöld tetők, amelyek gondozást igényelnek

A nyári napok kellemesebbek egy fa árnyékában. Ahhoz, hogy az esernyő formájúra nyírt platán, hárs, gyertyán, mocsári tölgy vagy amerikai ámbrafa megőrizze alakját, szükség van ezek rendszeres metszésére. Alkalmas időszak erre a nyár vége. Először is távolítsuk el az összes lefele növő ágat, majd azokat az oldalsó ágakat, amelyek kiugranak a formából. Mindig egy levél vagy egy rügy fölött vágjunk, mert onnan formálódnak az új hajtások. Amikor a függőlegesen vagy rézsútosan növő ágakat vágjuk, tájoljuk magunkat a lécrács szélei alapján. Ha azt akarjuk, hogy egyforma legyen a tető formájú, célszerű megnézni minden szögből azt, hogy mutatna. Fontos: nagyon éles kést használjunk, és válasszunk felhős napot ennek a műveletnek az elvégzésre. Mikor süt a Nap, a levágott levelek elrohadnak vagy megbetegedhetnek.


     

2020/9. szám

Tartalom:

Egy kert, két ötlet
Virágfelhők
Lédús szilvák
Harmonikus összehangolás
Vakáció a hegyekben
Gazdag termés a rusztikus kertben
Egy másféle kert
A melletünk lévő szépségoázis
A vidéki kert
Praktikus útmutató
A növények története: körömvirág
A következő számból

 

Virágfelhők

Ezekben a hetekben az évelő díszgyertya elkápráztat sok, kedves virágával, melyek kecses szárakon jelennek meg. A növény szereti a napsütötte ágyásokat, de a cserepeket is

Olykor eltart egy ideig, míg a jó fajok érvényesülnek a kertben. A legjobb példa erre az évelő díszgyertya (Gaura lind¬heimeri): az észak-amerikai vad bokor a XIX. század második felében jutott Európába, de csak néhány évtizede találjuk meg gyakrabban a kertekben. A bokor könnyen gondozható, természetes kinézetű és jól mutat, persze préri-ágyásokban. Az újabb fajták, melyek közül egyesek intenzív rózsaszínben tündökölnek, tovább tágítják a kertkialakítási lehetőségeket. Főleg a törpe fajták nagyon kedveltek, mivel jól mutatnak a cserepekben és virágtartókban és a városi, szűkös területeken is megcsodálhatóak.

A kecses forma, mely minden elrendezésnek friss és könnyed kinézetet biztosít, ennek a fajtának az egyik legnagyobbra értékelt tulajdonsága. Ehhez hozzátevődik a nagyon hosszú virágzási időszak. Májusban vagy júniusban kezdődik és egész nyáron tart. Leggyakrabban az első őszi lehűlésekor lesz vége. Egy másik, szokatlan tulajdonság: a kis, hosszú fürtökben és kecses szárakon megjelenő virágok, melyeket gyakorta hasonlítottak pillangókhoz, fokozatosan, de folyamatosan nyílnak és csak egy napig tartanak. Ezért a bokor mindig frissnek és üdének tűnik.

Ahhoz, hogy a bokor jól fejlődjön, napos helyre van szüksége. A földnek nem kell tápanyagokban túl gazdagnak lennie, de mindenképpen legyen nagy áteresztő képessége, hiszen az évelő díszgyertya semmiképpen nem viseli el a téli nedvességet. Viszont a nyári szárazság egyáltalán nem jelent gondot. Ezért ez a préri növény ideális mindazok számára, akik kertjüket a klímaváltozáshoz szeretnék igazítani. A növény gondozása a hajtások tavaszi nyírására korlátozódik. Azokon a területeken, ahol a telek kemények, az évelő díszgyertyának védelemre van szüksége a téli hónapokban. A bokor a rövid életű fajták közé tartozik, de önállóan szaporodik, magokon keresztül. Ha békén hagyják a legerőteljesebb palántákat, biztosak lehetnek benne, hogy a kertben az elkövetkezendőkben is virágzani fog ez a kecses és oly friss kinézetű növény.


Utolsó tápadag a cserepes növényeknek

A legtöbb növény nagyon szépen fejlődik és sok virága lesz, ha az öntözővízbe egy kis folyékony tápoldatot keverünk. A telelés előtt álló cserepes növényeknek – ilyen a leander és a verbéna (fotó) – az utolsó adag trágyát augusztus végén adagoljuk. Így a hajtásoknak elegendő idejük lesz megnőni őszig, amikor a cserepek bekerülnek a házba. Ugyanez érvényes az erkélynövényekre is, mint amilyen a muskátli és a fukszia. Az egynyári növények továbbra is kaphatnak tápoldatot, hogy a kertészeti szezon végéig virágozzanak.


Áttetsző növények, légies ágyások

Bármennyire is szemet gyönyörködtetőek a nagy levelű és sok virágú növények, szépségük attól függ, hogy milyen más növényekkel társítjuk az ágyásokban. A bazsarózsa impozáns virágai elegánsabbak, ha harangláb, gólyaorr vagy ördögszem (Scabiosa) között nőnek. A klasszikus bokor-keretek áttetszőbb megjelenést kaphatnak a verbénáknak és az ökörfarkkórónak köszönhetően, utóbbiak őshonos sztárjai sok virágkiállításnak. Ez a két növényfajta kellemes látványt biztosít a modernebb, mértani elrendezésekben is. Ugyanez a helyzet a szárnyastermésű borkóróval (Thalictrum delavayi) is, melynek kecses virágai a magas szárakon jelennek meg és úgy festenek, mintha lebegnének az ágyásban. Ne feledkezzünk el a számos díszfűről sem, amelyek kecsessé és lazává varázsolják az ágyásokat. Az árnyékos helyeken a kínai szellőrózsa és a völgycsillag (Astrantia) emeli ki az árnyliliom és a tópartifű (Rodgersia) dekoratív leveleit.


     

2020/8. szám

Tartalom:

A zöld oázis megszépül
Egy kert – két ötlet
Édenkert a méheknek
Illatos levendula virágok
Vitaminbombák
Cordoba: egymásba fonódó és virágzó kultúrák
Feng shui leckék
Villandry, egy álomkert (1)
Látogatóban növénygyűjtőknél
Praktikus útmutató
Kert-klub
A növények története: a liliom
A következő számból

 

Egy zöld oázis átváltoztatása

A kertben töltött nyári hónapok még kellemesebbek lehetnek, ha tudjuk hogyan tökéletesíthetjük zöld oázisunkat. Íme néhány ötletes tanács.

Új perspektíva
Egy új terasz sok helyet biztosít két kényelmes nyugágynak, nem is beszélve a pompás kilátásról. Válasszunk tartós és hosszú életű deszkafajtát, aminek sokáig örülhetünk. A legjobb variáns a hőkezelt fenyő-, tölgy- vagy kőrisfa deszka.

Pizza sütő kemence
Az egykoron a kenyérsütéshez használt fafűtéses kemence ideális a pizzakészítéshez is. A finom étel és a mennyei illat mellett a kemence maga a kényelem légkörét teremti meg a teraszon. Vásárolhatunk készen gyártott kemencét, de ha értünk hozzá, akkor magunk is megépíthetjük otthon. A körülötte levő növények mediterrán hangulatot árasztanak.

Mint a paradicsomban
A napos falakra különböző magasságba rögzített cserepekben különböző fajtájú, édes és finom eperfajták nőnek. Válasszunk törpe fajtákat, amelyek nem növekednek gyorsan, és amelyek fokozatosan érnek be, így hosszabb ideig élvezhetjük a friss gyümölcsök ízét, ráadásul ezek a növények dekoratív funkciót is betöltenek. A magasban az epreket jobban éri a Nap.

Déli exotikumok az otthoni vakációhoz

Otthon is nagyon könnyen megteremthetjük a Dél varázsát, és nem kell a klasszikus fajtákra szorítkoznunk, mint amilyen a leander és az angyaltrombita. A déli növények számára ideális a napsütötte, déli fekvésű hely. A kefevirágnak különlegesen szép virágai vannak, melyek úgy néznek ki, mint az üvegmosó kefe. A bunkóliliomot beltéren is lehet nevelni. Nagyon szépen mutat teraszokon, és ha cserépben neveljük, akkor a tövéhez ültethetünk nyári virágokat. A lószőrpálmának tömött legyezőformája van. A murvafürt elkápráztat piros és rózsaszín árnyalatokban pompázó virágaival. Ezt a növényt minden virágzás után meg kell metszeni egy kicsit.


Ágyások a méheknek

Van napfényes hely a kertünkben? Tökéletes! Akkor íme egy kiváló ötlet a rovarokat bevonzó virág-összeállításhoz: sötét rózsaszínű réti füzény, kékes-lilás ‘Black Adder’ izsópfű, ‘Franz Kafka’ pompon dália, piros kasvirág és rózsaszín virágú mezei varfű. Keverjük össze és szórjuk szét ezeknek a virágfajtáknak a magjait, mert az így létrejövő ágyás úgy fog kinézni, mint egy rét.


     

2020/07. szám

Tartalom:

11 ötlet: vakáció a kertben
A nyár színe: végtelen kék
Kis és nagy kövek
Egy kert, két ötlet
Aromás növények: Szépek és ízesek
Illatos lonc
A zsályás kert
Kerala... namaste!
Bonjour, plaisir!
Kert klub
Praktikus útmutató
A növények története: a kardvirág
A következő számból

 

A nyár színe: Végtelen kék

Az idén a kék szab irányt!

Lazulás, csend, életöröm, optimizmus, harmónia, béke – lám, mit közvetít a kék. Pont azt, amire az idén szükségünk van. A kék jótékony hatású, úgyhogy jól tesszük, ha ezt a színt bőségesen biztosítjuk kertben, a teraszon és az erkélyen!

„Klasszikus kék” – ezt az intenzív, inkább sötét, mint világoskék színt a Pantone Intézet a 2020 év színének kiáltotta ki. Tavaly a kiválasztott szín a korallpiros volt, egy évvel korábban pedig az ultraviola. Az idei döntés nem is lehetett volna megfelelőbb! A kék, amely sok amatőr kertész kedvenc színe, új lendületet kapott: sok virágtermesztő és termelő ajánlja termékeit és növényeit, melyek gyönyörű árnyalatai az égszínkéktől a tenger mélységeinek kromatikájáig terjednek. Az árnyalatok palettája bőségesebb, mint bármikor, egyéb színek hozzáadása nélkül is. A sötétkék most a főszereplő a kertekben és a teraszokon. A violaszín, mint alternatíva nem ajánlott, még ha sok lila fajtát kéknek is tüntetnek fel a leírásban. „Klasszikus kék” virágok közé tartozik a képen láthatóak mellett az ‘Arendsii’ gyűszűvirág, vagy a ‘Waldenburg’ sarkantyúfű. A rövidéletű fajták között említjük meg a ‘Blue Hardy’ hajnalkát. Ha cserepes virágokat szeretnénk, ne feledkezzünk meg a ‘BloomStar’ hortenziáról, a ‘Kew Blue’ kékszakállról és az afrikai szerelemvirágról (Agaphantus). A divatos színű díszítőelemek és kerti bútorok ugyanolyan mértékben gazdagítják a területet, mint a kiválasztott növények. A kis részletek, mint például egy díszpárna, egy váza vagy egy megfelelő alátét békés, relaxálást lehetővé tévő hangulatot teremt. Még annyit fontos hozzátenni, hogy a „klasszikus kék” egymagában mutat legjobban, vagy „szólistaként”. Aki kombinációkat szeretne alkotni, válassza inkább a fehért, vagy a pasztell árnyalatokat. Jó szórakozást kívánunk a kedvenc sarok berendezéséhez! Merüljünk el a kékben és érezzük a teljes ellazulást a kertben!


Támasztékra nevelhető rózsák

A dióban és a magokban található zsírok sok létfontosságú anyagot biztosítanak, továbbá nagyon jók kozmetikai kezelésekre is

Általában különbséget kell tenni a két növekedési forma között: a kúszó vagy climber rózsák nagy virágai egész nyáron nyílnak. Az egyenes és merev hajtásokat, amelyek hasonlítanak a rózsabokrokéhoz, támasztékhoz kell kötni. A két-három méteres fajták, mint az ‘Elfe’ (krémsárga) és a ‘Laguna’ (rózsaszín) megfelelőek a boltozatokra és a kisebb támasztékokra, például falakra. A ‘Bobbie James’ (fehér) és az ‘American Pillar’ (karmazsin-rózsaszín) rambler fajták. Ezeknek a hajtásaik puhábbak és rugalmasabbak, és sokszor akár több mint öt méter magasra is megnőnek, továbbá egyedül is felkapaszkodnak a boltozatokra, tartókra vagy fákra. A virágaik csokrokba tömörülnek, kisebbek, de nagyon gazdagon nőnek. Léteznek többször virágzó rambler fajták is, mint például a ‘Guirlande d’Amour’ (fehér), a ‘Super Excelsa’ (karmazsin-rózsaszín) és a ‘Perennial Blue’ (lila). Ezek kisebbek, de megszépíthetik az obeliszkeket.


Zöld gyepszőnyeg helyes gondozással

Nyár elején hetente kétszer kell lenyírni a pázsitot
A pázsit gondozásának alapszabályai nagyon egyszerűek: rendszeres nyírással, trágyázással és öntözéssel elkerülhetjük a legtöbb problémát. De mint az élet minden területén, itt is fegyelmezettségre van szükség. A fű májusban és júniusban nő a legintenzívebben. Ha a fűszálak elérik a 7-8 cm magasságot, a pázsitot le kell nyírni, de a fűszálak hossza ne legyen kisebb négy centiméternél. Jobb, ha a füvet többször vágjuk egy kicsit, mint ha ritkábban, de nagyon lenyírnánk. A forró és száraz nyarakon hagyjunk 5 cm fűmagasságot, hogy megvédjük a barázdákat a kiégéstől.

Locsoljunk bőségesen
Nagyon fontos a megfelelő nedvesség. Általában elegendő, ha egy héten egyszer öntözünk locsolóval, körülbelül 10-15 litert négyzetméterenként. Ajánlott a közelben mérőszerkezetet elhelyezni, mert ez segíthet a vízmennyiség megfelelő adagolásában. Júniusban a pázsitnak még egy komplex trágyázásra van szüksége. A trágyát egyenletesen oszlassuk el a pázsiton egy speciális targonca segítségével. Ha a gyepben vannak kopasz területek, akkor a nyár eleji meleg napokat kihasználva vessünk el fűmagokat, hogy felszámoljuk az üres helyeket. A zsenge füvet nedvesen kell tartani, különben elszárad.


     
1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|16|17|18|19|20|21|22|23|24|25|26